ok, bine, sa zicem, GRESIT!!!

critica

“oa! a iesit super lucrarea, marginile sunt finisate extraordinar, culoarea este de o frumusete inimaginabila iar forma … ce sa mai zic !?! Ai gresit totusi putin la scrisul de pe latura dreapta, s-ar putea sa fie un font diferit poate.” by X.

“hmmmm, ce pot sa spun? am vazut si lucrari mai frumoase. DOAMNE! deci tu vezi ce ai facut cu scrisul de pe latura dreapta? ii groaznic! se strica intreaga lucrare si multumita acestui lucru va fi distrusa intreaga expozitie! este de neiertat greseala asta!!!” by Y.

Se observa o mica diferenta in felul in care este descris acest lucru? In timp ce individul X prefera sa sublinieze atat avantajele artistului cat si dezavantajele, individul Y ‘ataca’ artistul din cauza greselii care a facut-o, ignorand cu totul restul lucrurilor care au fost realizate extraordinar de bine.

Cred ca am auzit de o mie de ori urmatorul lucru: “Pai normal ca mentionez numai ce nu-i bine, asa il stimulez sa faca mai bine data viitoare ;-)”. Pai… ce pot sa zic? eu sunt de parere ca un astfel de comportament reuseste sa-i puna la pamant pana si pe cei mai talentati si increzatorii reprezentanti ai oricarui domeniu existent. Dupa ce am trecut de la gimnaziu la liceu, am constientizat si eu intr-un final, prin comparatie, la scoala generala la care mi s-a predat era folosita aceasta tehnica cu orice ocazie de majoritatea cadrului didactic.

Cand ajunge critica sa arunce totul in aer? Cand trece de la a fi o critica constructiva, la una distructiva, a carui tel este numai de a batjocori si mistocari  alti indivizi?  Aceasta intrebare si-o pun multi oameni, copii, elevi, indivizi si studenti, dar de rare ori ajung la un raspuns atat satisfacator pentru propria lor constiinta cat si sa apartina unui nivel ‘standard’.

Chiar asa… voi care credeti ca este momentul in care se trece de la critica constructiva, la cea distuctiva?

Advertisements

3 responses to “ok, bine, sa zicem, GRESIT!!!

 1. @ Andreas: Din pacate, din cate am vazut eu pe unde am umblat, majoritatea oamenilor cu critica destructiva chiar cred in zicale asemanatoare celeia cu sutu’ in cur te trece de linea de finish 😛 Tulai, sper sa nu mai dau de tipi din aia prea curand.

  @ copilANDRA: te-o bagat in boala sarbatorile de pasti? considera-te norocoasa ca nu o trebuit sa te pronunti toata ziua cu “Hristos a inviat” sau “adevarat, a inviat”. (PS ii super tare stickerul, tb sa-mi fac timp sa-l pun 😀 )

 2. Eu unul apreciez feedback-ul de orice natura: fie ca e critica_constructiva, fie ca e destructiva(desi nu-s bou…cand soarele apune mereu ma gandesc ca o sa si rasara. u get my point 😛 ), fie ca vine sub forma de glume etc.

  A da feedback poate fi destul de dificil.
  Critica_constructiva cred ca vine de multe ori de la firi mai optimiste, de la persoane care vor (mai mult sau mai putin) sa te indrume.
  In privinta aleia destructive pot spune doar ca depinde si cum o interpretezi. Poate persoana care te “critica” nu-si gaseste cuvintele sau pur si simplu nu stie sa te incurajeze. Saaaaaaau…merge pe principiul “orice sut in fund e un pas inainte”. 🙂

  Cat despre feedback-ul sarcastic…well, sarcasm is for winners. 🙂

  O zi insorita va doresc!

 3. uite ce am mai gasit pt tine (iti scriu din pat, sunt pe moarte, vreau sa-ti dau cadouri zilnice in online stuff pana cand va veni ziua cea…neagra):

  http://www.oneplusyou.com/bb/stickers 🙂 check out the I LOVE MY IPHONE sticker

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s